STOP SOPA – PIPA – ACTA

STOP ACTADeocamdată SOPA & PIPA au fost oprite  – poate vor să le cosmetizeze şi apoi să le repună pe tapet – dar cu toate astea Megaupload a fost închis poate şi ca o demonstraţie de forţă sau din alte motive. ( interesant aceast motiv)

Pe 19 ianuarie, la o zi după protestele digitale îndreptate împotriva controversatelor proiecte de lege împotriva pirateriei SOPA şi PIPA, Departamentul american al Justiţiei a hotărât închiderea site-ului de file-sharing Megaupload, acuzându-i pe proprietarii acestuia de încălcarea legilor privind copyright-ul.

dar mult mai aproape de noi şi chiar mai periculoasă decât varianta americană este iniţiativa  numită ACTA – (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) sau tratatul care ar putea duce internetul în zona unei cenzuri mult mai tiranice decât ne-am putea închipui.

 ACTA este un tratat internaţional împotriva încălcării drepturilor de autor şi ar putea acţiona mai dur decât orice altă lege existentă, deoarece este semnată la nivel global şi va putea fi impusă.

Nu vreau sa fiu înţeles greşit, nu încurajez pirateria dar de la drepturile de autor sau lupta împotriva mărfurilor contrafăcute şi până la a închide un blog pentru că un comentator a lăsat un link spre ceva ilegal e cale lungă aşa că eu voi protesta, cu modestele mele mijloace, împotriva promovării unor astfel de legi care îngrădesc dreptul meu la informare. Puteţi prelua de aici un avertisment numai bun de pus pe bloguri.

Despre cum putem protesta împotriva adoptării de catre UE a acestui tratat au scris şi Manuel iar la  Zoso pe blog puteţi găsi o listă cu europarlamentarii români cărora trebuie să le trimitem un astfel de protest. (model de protest preluat dintr-un comentariu de la articolul lui Vali Petcu)

Stimate domn/doamnă deputat în Parlamentul European,

Prin prezenta vă informez, ca cetățean al României şi ca cetățean al Uniunii Europene, de opțiunea mea în legătură cu Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA – Anti-Counterfeiting Trade Agreement).

Acest tratat, va avea ca efect distrugerea drepturilor mele şi a concetățenilor mei români şi europeni de a accesa Internetul şi de a schimba liber informații şi opinii.
Menționez că sunt de asemenea împotriva deciziei Consiliului Uniunii Europene din 28 septembrie 2008 care susține acest proiect.
Drepturile mele la libera exprimare precum şi drepturile mele fundamentale vor fi puternic restrânse şi, dacă ACTA va fi adoptată de Parlamentul European, chiar şi drepturile dumneavoastră din punct de vedere politic şi social vor putea fi încălcate din cauza acestui Tratat.

– ISP-urile (furnizorii de servicii internet) vor fi responsabili din punct de vedere legal pentru ceea ce fac utilizatorii lor pe Internet,  obligați să acționeze ca o veritabilă Securitate Comunistă (după modelul sistemului de cenzură comunist din China)

– Medicamente generice care ar putea salva vieți ar putea fi interzise.

– Interesele deţinătorilor de drepturi de proprietate intelectuală sunt puse mai presus de libertatea de exprimare, viaţa privată şi alte drepturi fundamentale.

– Prevederile din versiunea finală a Acordului, al căror înţeles nu va fi clarificat  înainte de ratificarea ACTA, sunt vagi şi riscă să fie interpretate în moduri care ar putea permite incriminarea unui număr mare de cetăţeni, pentru delicte triviale. Modalitatea în care s-a realizat negocierea Acordului îl privează de credibilitate democratică şi de claritate juridică. Dacă va fi ratificat, Acordul va avea implicaţii majore pentru libertatea de exprimare, accesul la cultură şi viaţa privată, va afecta comerţul internaţional şi va reprezenta un obstacol în calea inovării.

Desi văd necesară apărarea drepturilor de autor, nu pot fi de acord cu posibilitatea încălcării drepturilor fundamentale şi libertaţile cetățeneşti ale cetățenilor români şi europeni, aşa cum sunt ele stabilite de Tratatul de la Lisabona, Carta Drepturilor Fundamentala a Uniunii Europene, Tratatele Uniunii Europene şi Constituția României.

Având în vedere asta şi faptul că probabil doriți să participați şi la următoarele alegeri pentru Parlamentul European vă solicit expres să nu susțineti aceast proiect de Tratat.

Cu considerație

xyz

Cu cât mai multe astfel de proteste cu atât mai bine, pentru că dacă va fi adoptat un astfel de tratat  Internetul şi blogăreala nu vor mai fi niciodată la fel.

sursa imagine

 

Latest Comments

 1. Friv 25 ianuarie 2012
 2. Zgumbilitica 26 ianuarie 2012
 3. Ana 26 ianuarie 2012
 4. Valentin 26 ianuarie 2012
  • D-Petre 27 ianuarie 2012
 5. Larisa 27 ianuarie 2012
 6. Pingback: STOP ACTA 28 ianuarie 2012
 7. marian 29 ianuarie 2012
 8. laurentiuD 6 februarie 2012
 9. bronec 14 februarie 2012
 10. Pingback: ACTA a murit | D - Petre 4 iulie 2012
 11. Pingback: Auto-promovare 15 « Nea Blogu' 8 septembrie 2012