Tableta între „a fi sau a nu fi”

tablete

Cei care mai citiţi acest blog stiţi că în acest an am testat doua tablete de 7, una de 7,9 plus una de 8 inch, iar acum vreau să fac un mic bilanţ al tabletelor testate aşa că o să le iau la comparat în ordinea în care le-am testat şi o să încerc să văd dacă pentru mine e necesară şi utilă achiziţionarea unei tablete.

1 – Kindle Fire HD 

Review-ul despre tableta Amazon Kindle Fire HD 7.0  îl puteţi reciti în acest articol  iar dacă vreţi să o cumpăraţi, cred că o mai puteţi găsi la evoMAG sau pcgaraje.

 La primul contact cu această tableta pot spune că îmi place cum arată, e subţire cu colţurile rotunjite destul de generos iar butoanele, volum şi pornit/oprit, sînt amplasate discret pe muchia din partea dreaptă. La primele atingeri îţi face impresia de lucru solid şi bine făcut dar parcă nu se lipeşte suficient de bine de mâini şi dacă nu eşti destul de atent, rişti să o scapi.

 2 – Google Nexus 7 

Despre tableta Google Nexus 7 am scris în acest articol  iar dacă vă place, puteţi cumpăra un Nexus 7, varianta cu Wi-Fi + 3G,  la pretul de 1299,90 Lei.

Cooperearea dintre Asus şi Google a dus la realizarea unei tablete  bine închegate, cu un design plăcut şi care datorită texturii şi materialului folosit la carcasă, stă foarte bine în mână şi nu-ţi dă impresia de alunecare şi mai ales s-a reuşit obţinerea unui raport calitate-preţ şi performanţă-preţ, foarte bun.

 3 – iPad Mini 

Am scris în acest articol despre primul contact cu acest produs Apple iar de cumpărat puteţi cumpăra un Mini iPad de aici la preţul de1.59999 Lei, în varianta cu 16 GB şi Wi-Fi.

Primul lucru care diferenţiază  această tabletă de altele este dimensiunea ecranului – 7,9 inch faţă de 7 la Kindle Fire sau Google Nexus dar dimensiunea puţin mai mare nu este chiar un avantaj zdrobitor pentru că celelalte două, chiar dacă au doar 7 inch au în schimb o rezoluţie mai bună – 1280×800 faţă de doar 1024 x 768 şi diferenţa chiar se vede. Pe partea de sunet Kindle Fire HD este clar peste iPad şi peste Nexus cu toate că nu pot spune că Nexus sau Mini iPad nu se aud suficient de bine.

4 – Galxy Note 8.0

Micul meu review despre tableta Samsung Galaxy Note 8.0 îl puteţi vedea pe MediaScop.ro iar dacă această tabletă vă face cu ochiul, o puteţi cumpăra de aici cu 1799,99 Lei în varianta cu 16 GB si Wi-Fi.

Dupa cum puteţi vedea şi din tabel, la specificaţiile tehnice Galaxy Note 8.0 stă foarte bine şi vine cu o mulţime de aplicaţii preinstalate. Despre funcţionare nu am ce să-i reprosez pentru că tot ce am încercat a funcţionat ireproşabil. S-a conectat rapid şi fără niciun fel de problemă la reţeaua wireless de acasă, sincronizarea cu contul de google a decurs fără probleme aşa că în câteva minute am putut să încep să o utilizez.

Dacă ar fi să aleg una dintre cele patru tablete testate până acum, cred că aş alege Kindle Fire HD şi asta cu toate că la vremea când am scris despre ea i-am dat doar 7,7 puncte din 10. Aş face această alegere pentru că: are o construcţie solidă, are cel mai bun sunet din ce am testat până acum, are un preţ relativ mic dar, dacă nu-ţi face plăcere să te bagi în măruntaiele Androidului nu e cea mai bună alegere pentru că necesită o resoftare pentru a putea fi folosită la adevărata ei capacitate.

După toată joaca mea cu acest tip de gadget, am ajuns la concluzia că mie personal o tabletă, mai ales una scumpă, îmi este aproape inutilă pentru că un mail îl pot verifica şi de pe smartphone şi la nevoie chiar pot să scriu şi un răspuns. Una din puţinele situaţii când aş considera necesară prezenţa unei tablete ar fi timpul pierdut în tren, dar cum nu prea circul cu trenul … sau dacă mă voi angaja sofer la vreun politician :), ca să am cu ce petrece timpul atunci când trebuie să aştept în maşină. Am constatat că fără un suport adecvat mi-e cam incomod să folosesc o tableta mai mult de 20 – 30 de minute şi asta cu toate că n-au fost tablete mari şi grele.

Nu am avut ocazia să „mă joc” şi cu tabletele  româneşti : E-Boda sau Allview şi chiar sînt curios să testez şi o tabletă mai  ieftină, cu toate că sînt constient că nu se prea poate compara o tabletă de aproximativ 5-6-700 de lei cu iPad Mini sau cu un Galaxy Note. Pentru jocuri mai simpluţe, pentru navigare pe internet, pentru un film sau pentru a citi o carte în format electronic, cred că aceste tablete mai ieftine pot fi o bună alegere.

Am încercat să scriu un articol pentru blog de pe una din tabletele testate şi cu toate că ecranul e mare şi tastatura virtuală este suficient de ergonomică pentru a scrie o adresă în browser, pentru redactarea unui articol mi s-a părut aproape la fel de incomod ca şi de pe telefon. Dacă vă mai amintiţi, a existat un proiect numit Pe Telefon unde chiar există câteva articole redactate în proporţie de 80-90% doar de pe smartphone – desktop-ul fiind folosit doar pentru includerea fotografiilor în articole.

Pentru mine cred că mai util decât o tabletă ar fi un netbook cu un ecran de 10 – 11 inch, dar se pare că acest tip de mini laptop nu a prins la public şi nu prea se vor mai fabrica aşa că trebuie să mă decid cât mai curând. Voi ce părere aveţi despre tablete ? Aţi folosit sau intenţionaţi să vă dotaţi, în viitorul apropiat, cu aşa ceva ? Sau rămânţi fideli unui smartphone pentru că şi acestea au ajuns să fie dotate cu ecrane de 5 inch şi chiar mai mari, de nu o să mai ştim ce ţinem în mână: smartphone, tabletă, phablet … într-un fel parcă revenim la începuturile telefoniei mobile când parcă ţineam o jumătate de cărămida la ureche 🙂

Tableta – „a fi sau a nu fi” aceasta-i întrebarea …

Latest Comments

 1. Pato Basil 15 august 2013
 2. irina 15 august 2013
 3. irina 15 august 2013
 4. Centurion 15 august 2013
 5. cotos 16 august 2013
  • D-Petre 16 august 2013
 6. Vladko 16 august 2013
 7. Tudor 16 august 2013
 8. Laurențiu Trofoșilă 16 august 2013
  • D-Petre 16 august 2013
 9. Gabriel Ursan 17 august 2013
  • D-Petre 17 august 2013
   • Gabriel Ursan 18 august 2013
    • D-Petre 18 august 2013
 10. Lucian 17 august 2013
 11. Refu 17 august 2013
 12. Bucur 20 august 2013
 13. Ionut 3 septembrie 2013
 14. Andone Miclaus 3 septembrie 2013
 15. Ioana 19 ianuarie 2014

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.