Timbrul de mediu

Ministrul mediului Rovana Plumb

                                                                                                                                  FOTO: Razvan Chirita / Mediafax Foto

Aseară am văzut, pe nu mai ştiu ce post tv,  nişte explicaţii plumburii despre timbrul de mediu  şi mi-am amintit de alte celebre explicaţii, despre felul în care se calcula taxa de primă înmatriculare, explicaţii pe care le oferea fostul şi actualul ministru Varujan Vosganian, care se bâlbâia şi se încurca de nu mai înţelegea nici el ce modificări a făcut în metodologia de calcul a taxei de primă înmatriculare.

Cred că cea mai interesantă explicaţie-concluzie care se poate desprinde din declaraţia Rovanei Plumb este că dacă se impozitau mai mult autovehiculele non euro, euro 1 si 2 s-ar fi blocat piaţa auto şi că din acest motiv s-a ales varianta suprataxării autoturismelor euro 3 şi 4 care sînt cele mai tranzacţionate la momentul actual.

O explicaţie care confirmă, încă odată dacă mai era nevoie, că noul timbrul de mediu nu are nicio legătură cu protecţia mediului cum nici taxa de primă înmatriculare nu a avut. E doar foamea de bani a guvernului condus de domnul doctor Xerox Ponta.  Şi acum „stau şi cuget” … dacă tot e ni-micul Titulescu specialist în copy/paste de ce nu a folosit această simplă metodă pentru a prelua o variantă de lege, dintr-o altă ţară europeană, variantă de lege care să fie orientată clar spre protejarea mediului, reducerea emisiilor de CO2 ?

Poate pentru că electoratul PSD-ului e reprezentat de populaţia rurală, încă deţinătoare de Dacii fabricate înainte de potop ? … cu toate că în declaraţiile mai vechi ale lui Victor Ponta, timbrul de mediu părea că va reprezenta o „normalitate normală” 🙂 … chiar şi ministra mediului Rovana Plumb afirma că timbrul de mediu repară erorile comise în anii trecuţi în aplicarea taxei auto. Pentru exemplificare urmăriţi declaraţia lui Victor Ponta de la TVR2.

Când a fost introdusă taxa de primă înmatriculare, pe vremea premierului Tăriceanu, cam toţi l-am acuzat că încearca să-şi protejeze propriile afaceri (că doar era președintele asociației importatorilor și producătorilor de automobile și mai deținea si reprezentanța Citroen) dar nici guvernul Ponta 2 nu are priceperea, demnitatea sau curajul să rupă pisica în două şi să impoziteze cu acest  timbru de mediu tot ce circulă şi poluează … pentru că uitaţi ce mai declară Ministerul Mediului și schimbărilor climatice 🙂  Rovana Plumb:

„Sunt exceptate de la plata timbrului de mediu autoturismele şi autovehiculele aparţinând misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, autoturismele persoanele cu dizabilităţi, autovehiculele Forţelor Armate, Forţelor de Securitate, de Poliţie, Jandarmerie, Poliţie de Frontieră, Ambulanţe, autovehiculele istorice, autovehiculele hibride şi electrice, autovehiculele intrate potrivit legii în autoritatea privată a statului acordatre cu titlu gratuit, autovehiculelor destinate competiţiilor sportive dobândite prin moştenire la doi ani de la data deschiderii succesiunii.”

şi din această declaraţie înţeleg că aceste autovehicule nu emit niciun fel de noxe sau, ca şi în cartea  „Ferma animalelor” de George Orwell, chiar dacă toţi sîntem egali în faţa legii, unii sînt mai egali decât alţii. Şi cireaşa de pe mort (nu de pe tort) e capacitatea doamnei Plumb de a estima (mai ceva ca adevărata fică a mamei Omida) câti ani o să fie folosită o maşina:

… adevaratul pericol de poluare este reprezentat de maşinile Euro 3 si Euro 4, care vor fi în circulaţie mai mult timp şi care vor fi taxate mai mult.

Păi măi doamnă ministru, dacă o maşină euro4 se strică, prin accident, definitiv şi irevocabil, exact la o lună după plata timbrului de mediu, dai mătăluţă din poşetuţa proprie şi personală banii înapoi pentru că ai estimat aiuristic că acea maşină va fi în circulaţie mai mult timp şi va polua mai mult ?

Şi iată cum o chestie care putea să fie foarte simplă, taxarea tuturor celor care poluează (inclusiv motoarele de barcă, motociclete sau scutere) şi foarte uşor de aplicat, nu reuşeşte niciun guvern să o reglementeze cu cap, sau mai bine spus nu are curajul să o facă şi preferă tot felul de improvizaţii – pentru unele din aceste improvizaţii am fost ameninţaţi cu sancţionarea şi de către cei de la UE.

Voi ce credeţi ? Va rămâne aşa metodologia de calcul sau se va schimba … pentru că eu sînt aproape 100% sigur că până la sfârşitul anului acest  timbru de mediu va mai suferi modificări ale metodologiei de calcul.

Latest Comments

 1. javra 20 februarie 2013
 2. GCM 20 februarie 2013
 3. Centurion 20 februarie 2013
 4. psi 20 februarie 2013
 5. ice4you 21 februarie 2013
  • D-Petre 21 februarie 2013
 6. Adriana 21 februarie 2013
 7. LoccoChicco 22 februarie 2013
 8. Şerban Stănescu 22 februarie 2013
  • D-Petre 22 februarie 2013
 9. Cosmin 22 februarie 2013
 10. B Hunter 27 februarie 2013
  • D-Petre 27 februarie 2013