Ziua Armatei Române ?

ziua armatei Resita 2012

Şi a fost Ziua Armatei Române dar se pare că armata română nu prea mai are chef de sărbătorit … cel puţin la Reşiţa a fost o sărbătoare fără fast, fără spectatori … noroc cu jurnaliştii din presa locală şi cu cei câtiva trecători care au fost prin preajmă, mai mult de curiozitate ca să vadă „oficialităţurile”.  De fapt armata aproape ca a lipsit fiind prezenţi mult mai multi jandarmi si pompieri.

E adevărat că Reşiţa nu mai are garnizoană militară, că unitatea de rachete a fost desfinţată de multişor dar dacă armata dorea cu adevărat să-şi omagieze înaintaşii putea „împrumuta” ceva mai mulţi militari, nu doar plutonul de la UM 01372 Caransebeș, pentru că s-au cam pierdut printre pompieri şi jandarmi.  Aşa, am asistat la celebrele depuneri de coroane ale „oficialităţurilor” şi ale cadrelor militare în rezervă şi în retragere, plus un scurt moment de aşa zisă defilare.

Ne plângem că tinerii nu au respect pentru istorie, pentru armată, pentru valorile naţionale dar şi când ar fi o ocazie pentru a mai însufleţi puţin sentimentul patriotic, o cam dăm cu băţul în baltă. Bine ca avem zile libere pentru tot felul de sfinţi şi Ziua Armatei s-a desfăşurat într-un anonimat aproape total. Pentru că a picat în cursul săptămânii, oamenii au fost la treabă (cei care mai au serviciu) elevii şi studenţii la cursuri şi de asistat la „marile manifestări” organizate cu acest prilej, au asistat doar câţiva pensionari ieşiti la plimbare.

Acum câteva zile ministrul de resort apărea pe la televiziuni şi ne explica cum a hotarat el, în numele armatei, să nu se mai facă cheltuieli mari cu defilările de Ziua Armatei uitând că în aproape orice sondaj, armata se găseşte pe primele poziţii la încrederea pe care i-o acordă populaţia … armata, nu guvernul, nu parlamentul şi nu politicienii, pe care norocul sau manevrele de culise i-au propulsat în prim planul societaţii actuale. Politicienii, indiferent de coloratura politică pe care o afişează,  au fost, la capitolul încredere, întotdeauna pe ultimile locuri.

Nu ştiu cum a fost omagiată armata în alte oraşe dar la Reşiţa, municipiu reşedinţă de judeţ, manifestările au fost destul de anoste, fără strălucire şi fără fastul pe care armata îl merita … parca totul a fost făcut doar pentru că trebuia făcut şi toată lumea se grăbea să se termine totul, ca să-şi poată vedea de alte treburi. Dacă ar fi plouat, parcă aş fi înţeles dezinteresul manifestat de toată lumea dar vremea a fost plăcută, nici prea cald, nici prea frig doar puţin înorat.

Voi cum aţi sărbătorit Ziua Armatei Române ?

Latest Comments

 1. alex 26 octombrie 2012
  • albinuta veninoasa 26 octombrie 2012
 2. vienela 26 octombrie 2012
 3. BogdiP 26 octombrie 2012
 4. Pato Basil 26 octombrie 2012
  • D-Petre 26 octombrie 2012
   • Pato Basil 27 octombrie 2012
 5. Bucur 26 octombrie 2012
 6. Yamasha 27 octombrie 2012
  • D-Petre 27 octombrie 2012
 7. Mala 8 noiembrie 2012
 8. Alexandru Moldovan 13 noiembrie 2012
 9. Bogdan Voda 24 noiembrie 2012