Află care sunt simptomele și principalele cauze ale psoriazisului

psoriazis

Psoriazisul este o boală cronică autoimună care afectează aproximativ 3% din populația lumii, fiind întâlnită la persoane între 11 și 45 de ani. Pare o problemă minoră a pieli, dar nu este deloc așa, iar simptomele și cauzele psoriazisului nu trebuie ignorate.

Simptomele psoriazisului diferă de la un tip la altul, la fel și frecvența cu care apare în rândul populației.

Psoriazis în plăci – Persoane afectate: 80%

Cea mai frecventă formă de psoriazis se poate manifesta pe întreaga suprafață a corpului, dar cel mai des apare pe scalp, spate, coate și genunchi. Acest se manifestă prin plăci proeminente și roșii, acoperite de cruste albe-argintii.

Psoriazisul scalpului – Persoane afectate: 50-80%

Pe locul doi ca frecvență, psoriazisul scalpului este identic cu psoriazisul cu plăci, dar include forme variate, de la cele cu cruste ușoare și fine, până la cele severe, cu întindere pe tot scalpul și se extinde chiar și spre frunte, ceafă și urechi.

Artrita psoriazică – Persoane afectate: 30%

Acestă afecțiune apare la 30% dintre persoanele care suferă de psoriazis, fiind întâlnită la pacienții între 30 și 50 de ani. Artrita psoriozică se manifestă prin dureri, tumefiere a articulațiilor și a zonelor din jurul lor.

Psoriazis gutat – Persoane afectate: 10%

Numit și psoriazis în picături, această formă apare în cele mai multe cazuri în rândul copiilor și a adolescenților și se manifestă prin mici leziuni roșii, cu cruste. Acest tip poate apărea din cauza unei infecții streptococică a gâtului.

Psoriazis pustular – Persoane afectate: Mai puțin de 5%

Această formă este de fapt o complicație a psoriazisului în plăci și apare la pacienții care au oprit brusc un tratament continuu sau care au luat anumite medicamente. Psoriazisul pustular se manifestă prin proeminenţe pline cu puroi, iar cele mai afectate sunt mâinile și picioarele.

Psoriazis inversat sau flexural – Persoane afectate: Cazuri rar întâlnite

Această formă se manifestă prin apariția de pete netede, roșu aprins, în jurul cutelor pielii şi pe margini, iar părțile corpului afectate sunt axila, abdomenul, zona pielii de sub sâni, cute ale pielii din jurul organelor genitale și fese.

Psoriazisul eritrodermic – Persoane afectate: Cazuri extrem de rare

Acest tip de psoriazis deste una dintre cele mai grave forme și faptul că boala compromite bariera de protecție pe zone extinse ale pielii, pune în pericol viața pacienților.

Lumea medicală nu a identificat cu exactitate care sunt cauzele principale ale psoriazisului, dar se pare că boala este influențată de factorii genetici și cei de mediu.

Cauzele externe ale psoriazisului

În categoria cauzelor externe sunt incluse leziunile pielii ca: arsuri solare, vaccinări, zgârieturi, bărbierit, mușcături, iritații chimice, tatuaje, abcese, dermatită.

Cauzele interne ale psoriazisului

Cauzele interne țin de factorii emoționali și anumite tratamente medicamentoase, dar și de infecții precum cea bacteriană streptococică.

Influența factorilor care declanșează boala este diferită de la o persoană la alta, la fel și efectul asupra pielii. De aceea, dacă suferi de această boală, e important să vorbiți cu specialiști care să te ajute să limitezi efectele psoriazisului.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.