Blogger European şi solidaritea între generații

Acest articol este pentru concursul Blogger European, demarat de Reprezentanța Comisiei Europene în România. Aici puteţi găsi regulamentul integral al campaniei. Pentru a deveni Blogger European am ales, pentru ca aveam posibilitatea de a alege  din trei subiecte, să scriu despre Anul european al îmbătrânirii active și solidarității între generații.

Anul european al îmbătrânirii active și solidarității între generații: Tematica acestui an îşi propune să reflecte modul în care vârstnicii pot căpăta un rol activ în societate, prin implicarea în activități sociale, culturale și economice. Vă invităm să scrieți despre acest rol, programe şi activităţi dedicate bătrânilor, inclusiv din perspectiva legăturii cu generaţiile mai tinere, măsuri publice care ar putea favoriza crearea de oportunități pentru vârstnici etc.

Propunerea mea de proiect pentru implicarea vârstnicilor în activităţi sociale şi culturale ar fi crearea şi întreţinerea unui site: bunicoteca.ro adica un fel de bibliotecă online, unde pe rafturile virtuale să putem pune multe din poveştile şi amintirile vârstnicilor. Acest proiect presupune şi o implicare a generaţiei mai tinere – elevi de liceu şi studenţi – care trebuie să culeagă şi să transpună în online poveştile şi amintirile „bunicilor”.

Exista enorm de multe poveşti de viaţă frumoase şi interesante, exista enorm de multe fotografii din vremuri de demult, există multe momente de viaţă socio-culturală care trebuie transpunse în online pentru a nu se pierde şi pentru a putea fi accesate de cât mai multe persoane.

E un proiect amplu şi de durată pentru că nu e uşor să ai răbdarea necesară pentru a asculta şi a transpune, corect în povestiri coerente, toate amintirile interesante ale persoanelor mai vârstnice, care uneori mai pierd şirul povestirii, mai încurcă mici amanunte dar dacă există suficientă rabdare şi perseverenţă, se pot descoperi întâmplări extraordinare la care aceştia au fost participanţi direcţi sau doar martori.

Măsurile publice care ar putea veni în sprijinul acestui proiect sînt cele de ordin economic. Autorităţile locale trebuie să găsescă fondurile necesare pentru a pune la dispoziţia unor asociaţii de tineri voluntari un spaţiu, dotat cu notebook-uri, cu scannere (necesare pentru a putea fi scanate fotografiile de prin arhivele bunicilor), spaţiu unde să poată avea loc şi întâlnirile între generaţii.

Bineînţeles că de la acestă idee la un proiect concret mai sînt mulţi paşi de făcut dar orice călătorie, indiferent de amploarea ei, începe cu primul pas iar unul din primii paşi este achiziţionarea unui domeni şi a unui spaţiu de gazduire a acestei bunicoteci online. Poate că ar fi necesară implementarea acestei ideei la un nivel micro (la un liceu sau într-un cartier)  pentru a vedea exact cam ce înseamnă dezvoltarea practica a proiectului, care sînt costurile şi ce probleme logistice pot interveni în derulare.

Pentru a exemplifica ideea acestui proiect, bunicoteca.ro, am postat fotografia de mai jos. Fotografia a fost făcută în anul 1917 şi-i are ca protagonisti pe doi tineri pădurari care şi-au început împreună serviciul la un alt ocol silvic … cam atât am putut descrifra în inscripţia existentă pe spatele acestei fotografii. Aceşti oameni nu mai sînt printre noi de mult timp dar ce frumos ar fi fost ca un nepot, strănepot sau doar un tânăr voluntar, să fi putut sta de vorba cu ei, pentru a putea consemna întâmplările mai deosebite din viaţa de pădurar de început de secol. Pe spatele acestei fotografii document, nu este specificată data exactă in care a fost făcută, ci doar anul 1917, un an chiar foarte interesant pentru istoria Banatului.

uniforma de padurar din anul 1917

Sînt convins că doar acest tip de abordare nu poate rezolva toată problematica vârstnicilor dar le poate da ocazia de a interacţiona cu tinerii şi de a mai depăna amintiri despre evenimente şi întâmplări care le-au marcat viaţa şi poate că voluntarii participanţi la un astfel de proiect ar reuşi să înţeleaga un pic mai bine istoria trăită de bunicii şi străbunicii lor.

Şi ca să nu rămână totul la nivel de idee, am început discuţiile preliminare cu directorul unui liceu din Reşiţa, pentru a încerca să prezint tinerilor ideea acestei bunicoteci online pentru a vedea dacă voi obţine sprijinul unor elevi  pentru demararea unui mic proiect pilot. Sper ca acest demers să fie o reuşită şi să am ocazia să scriu, cât mai curând,  despre primele materiale adunate pe rafturile virtuale ale unei mini bunicoteci.

Ce părere aveţi despre ideea unei bunicoteci online ? Credeţi că este un proiect interesant ?

 

Latest Comments

  1. Ana- 24 octombrie 2012
    • D-Petre 24 octombrie 2012
  2. vienela 24 octombrie 2012
  3. cotos 24 octombrie 2012
  4. albinuta veninoasa 24 octombrie 2012
  5. Tudor 26 octombrie 2012
  6. Pingback: Case ţărăneşti 29 aprilie 2014