CÂINII FĂRĂ STĂPÂN

LOCUL CAINILOR FĂRĂ STĂPÂN NU ESTE PE STRADĂ!

Dacă sântem deacord cu subtitlul se poate încerca o discuţie constructivă pe aceasta temă pentru că altfel, despre câinii fără stăpân se poate discuta aproape la nesfârşit  … despre cine este de vină că e plin de ei atât in oraşe cât şi prin sate, despre ce ar trebui să facă autoritaţile, despre ce trebuie să facă societatea civilă – ONG-urile etc.  Din păcate orice propunere legislativă care printre alte măsuri prevede şi posibilitatea eutanasierii câinilor fără stăpân e sortită esecului din cauza protestelor unor inconştinţi autodeclaraţi “iubitori şi iubitoare”, care aproape că fac mai mult rău decât câinii fără stăpân care vagabondează pe strazi. 

 Nu cred că în viitorul apropiat diversele ONG-uri, care, în teorie, se ocupă de protecţia animalelor vor fi capabile să producă o iniţiativă legislativă care să ţină cont de realitatea actuală şi să vină cu măsuri concrete şi practice (nu vise irealizabile care nu ţin cont de situaţia economică actuală a României). Aceste ONG-uri nu vor să se inspire din legislaţia altor state – mai dezvoltate – pentru că, nici pe acolo câinii fără stăpân nu umblă cu covrigi în coadă şi nu prea mor de bătrâneţe.

Dacă ar fi deacord să copieze legislaţia americană (adica legislaţia din cea mai democrată ţară)  ar avea un şoc imens. Nici acolo statul nu îngrijeşte, o perioadă prea lungă de timp, câinii fără sătpân, în adăposturile finanţate din fonduri publice. Dar, acolo, asociaţiile de protecţie sau de salvare işi fac treaba cu simţ de răspundere şi nu prin mitinguri. Cand expiră perioada de cazare în adăposturile finanţate de stat diversele asociţii preiau o parte din caini în adăposturile proprii – finanţate din surse care nu au nicio legătura cu banul public. Preiau o parte – mai mică sau mai mare – din acei câini dar upsss, ai dracului americani, cum au uitat ei să arate în frumoasele emisiunii de pe anumite canale de televiziune câţi câini care nu au fost preluaţi de asociaţii au fost eutanasiaţi. Tot aşa cum au uitat să arate şi cazurile de câini, fără stăpân, bolnavi, care puteau fi trataţi dar care au fost eutanasiaţi din lipsa fondurilor.

La noi, asa zisele ONG-uri se ocupă cu mitingismul, cu criticarea autorităţilor locale cu obstrucţionarea activităţii hingherilor (acolo unde mai sânt) în loc sa fie preocupate de găsirea fondurilor pentru achiziţionarea unui teren, pentru construirea unui adăpost , pentru amenajarea padocurilor,  pentru dotarea adăpostului cu un cabinet medical propriu şi bineînţeles pentru găsirea fondurilor care să permită şi funcţionarea adăpostului. Cum la noi megalomania şi prostia merg mână în mână, dacă vreun ONG ar face asa ceva ar rezulta o monstruozitate enormă, concepută pentru adăpostirea a o mie de câini, care bineînţeles că nu ar putea funcţiona . Aceste ONG-uri autointitulate de protecţie a câinilor fără stăpân ar putea să supravegheze adăposturile autoritaţilor locale ca să nu mai fie cazuri de abuzuri inclusiv în timpul eutanasierii câinilor bătrâni, bolnavi sau a celor agresivi. Lăsând la o parte protestele ar avea mai mult timp pentru promovarea şi organizarea campaniilor de adoptii, pentru acţiuni de informare şi conştientizare a beneficiilor pe care le poate aduce un câine etc.  

Dar, se pare, că e mai “frumos” să apară la ştirile de la ora 5 tăvălindu-se pe caldarâm şi pozând în apărătorii câinilor fără stăpân sau facând greva foamei pentru motive aiuristice. Din cauza acestor lătrăi (dintre care unii se pare ca au interese economice mari în domeniul câinilor fără stăpân) nu se va face nimic şi se va perpetua mult şi bine acest flagel al haitelor flămânde de maidanezi.