Carantina în perioada de vaccinare

            În primele săptămâni de viaţă ale unui caţel este obligatoriu să i se facă vaccinurile. Schemele de vaccinare sânt în general cam aceleaşi, diferă doar produsele folosite de fiecare cabinet veterinar.         În perioada de vaccinare majoritatea medicilor veterinari recomandă o carantină totală, adică acel caţelus să nu fie scos afară din casă până după terminarea schemei de vaccinare + 7 – 10 zile pentru a nu-l  expune la riscuri de îmbolnăvire … dar riscul de îmbolnăvire nu este eliminat complet nici dacă nu scoatem căţelul afară pentru că mergem obligatoriu la cabinetul veterinar pentru deparazitări şi vaccinuri … oare acolo este cel mai steril mediu de pe planetă?  Nu tot acolo vin pisici si câini posibil bolnavi pentru a fi consultaţi şi a primi tratamente ? De câte ori pe zi se face dezinfectarea cabinetelor veterinare ?  Nu doar masa de consultaţie – care presupunem ca este dezinfectată după fiecare pacient – ci intreg spaţiul din cabinet si sala de aşteptare. Dacă într-un spaţiu / locuinţă moare un câine de  parvoviroză,  virusul poate ramâne activ până la un an şi trebuie dezinfectată locuinţa, cu tot felul de substanţe, înainte de a aduce alt câine în acel spaţiu. Ştim noi oare atunci când mergem la cabinet veterinar, ce animal bolnav a trecut pe acolo înaintea noastră ? sau ce animal bolnav o sa vină acolo în timp ce sântem şi noi cu patrupedul ?  Şi din acest motiv dar mai sânt şi alte motive, nu sunt deacord cu această recomandare. Orice stăpân de câine trebuie să ştie la ce pericole este expus căţelul dacă este scos afară dar trebuie să ştie şi ce pericole pândesc micul pui de câine dacă stă până pe la 3-4 luni închis în apartament sau locuinţă, precum şi la ce riscuri se expun proprietarii cu un mic dracuşor energic şi  neastâmpărat, ţinut doar în casă timp de aproximativ două luni.
         Între 2 si 4 luni e o foarte bună perioadă din viata căţelului pentru socializare, pentru al ajuta să „descopere lumea” să se obişnuiască cu zgomotele urbane, cu placerea de a merge prin iarbă (nu doar pe podele laminate, gresie sau covoare) pentru a se obişnui să răspundă la comenzi (alea puţine pe care le poate învăţa la această vârstă) în diverse locuri pline cu alt fel de stimuli.  Nu sfătuiesc pe nimeni să-şi scoată căţelul afară de când îl aduce acasă de la crescator (minim la 8 săptămâni) decât după o corectă informare prealabilă asupra riscurilor sau beneficiilor şi atunci cu muuultă atenţie.
– Dacă ai grijă pe unde te plimbi cu căţelul şi-l supraveghezi cu atenţie (să nu guste nimic de pe jos, să nu se pupe cu toţi maidanezii etc.) se pot face şi plimbări în afara locuinţei.
– Cu ocazia acestor plimbări îl înveţi să facă pipi/KK afară şi scapi mai repede de accidentele casnice.
– Dacă ai ocazia să te întâlneşti cu amici care au câini echilibraţi şi vaccinaţi faci o mai bună socializare a căţelului.
– Cu un căţel  energic e cam greu de „supravieţuit” timp de o lună sau o lună si jumătate doar în casă dar ieşind cu el la scurte plimbări e mult mai calm în casă pentru ca are unde să-şi consume energia.  Dacă aplici metoda carantinei totale şi ajungi să scoţi căţelul abia la 4 luni afară, pot apărea mai târziu diverse alte mici/mari probleme de comportament pe care va fi tot mai greu să le înlaturi. Mulţi au probleme, cu căţelul ţinut doar în apartament, atunci când vine vremea să-l obişnuiască să se ceară afară pentru pipi/kk … unii căţei când pun lăbuţele pe iarbă parcă merg pe cărbuni încinşi şi refuză să facă pipi/kk în alt loc care nu seamănă cu pad-ul unde au fost obisnuiţi. Alţii pot devini temători / timizi sau sperioşi atunci când întalnesc alţi câini după ce două luni au trait izolaţi în carantină totală.  Aşa că, fiecare trebuie să cântărească foarte bine atât riscurile cât şi avantajele şi să aleagă cum crede că e mai bine.
Personal am scos căţelul la plimbare din prima zi când l-am adus de la crescator, adica de la 8 săptămâni şi doar cu primul vaccin făcut. Pentru mine scosul căţelului la plimbare sau joacă in parc nu a însemnat niciodată doar a merge în parc cu căţelul, ai da liber şi al lăsa nesupravegheat. De asta am specificat la ce trebuie să fim atenţi, ce trebuie sa urmărim atunci când mergem afară cu căţelul în timpul aşa zisei perioade de carantină.

Latest Comments

  1. Raki 19 octombrie 2011
  2. Pingback: adopt câine | D - Petre 20 aprilie 2012
  3. Nicolae Elena 9 mai 2019
    • D-Petre 10 mai 2019
  4. Alexandra 23 octombrie 2019
    • D-Petre 25 octombrie 2019