Despre Parson & Jack Russell Terrier

Sau terierii pastorului John/Jack Russell

 M-am îndrăgostit de această rasă în urmă cu câţiva ani urmărind la televizor un serial numit  FRASIER – în care apărea  un astfel de câine, pe nume Eddie (nume real MOOSE –  din păcate, decedat in 22 June 2006)

Frasier   Eddie_Frasier

 

– şi mai ales după ce am urmărit şi filmul MASCA,  cu Jimm Carrey şi catelul Milo
Milo, The Mask

Câini din această rasă au fost folosiţi ca actori în mult mai multe filme dar aceştia doi sânt printre cei mai cunoscuţi reprezentanţi. Dar, mare atenţie, un câine din această rasă nu seamănă decât ca înfaţişare cu cei din filme. Acei câini sânt dresaţi, de acei câini se ocupă mai mulţi specialişti pe când de câinii noştri ne ocupăm doar noi, fiecare după priceperea şi posibilităţile lui. Să nu uităm că la origine, aceşti câini sunt câini de vânătoare specializaţi pe vânătoarea la vizuină. Ca orice caine de vânătoare şi cei din acestă rasă au o doza mare de independenţă şi nu sunt foarte usor de educat / dresat asa că, pentru un stapân neexperimentat pot fi o adevarată pacoste. Cu ceva munca şi cu multă răbdare pot deveni nişte companioni minunaţi cu condiţia să le fie asigurată porţia zilnică de plimbare.

Aceşti câini, au apărut în sudul Angliei după anul 1800 şi au fost folosiţi la vânătoarea de vulpi. Cel care a făcut selecţie pentru a obţine această rasă a fost pastorul anglican John Russell – un popă nărăvit la vânătoare – care avea nevoie de nişte terrieri mai mici decat FoxTerrierul din acea perioadă, pentru a se putea strecura in vizuină ca să atace, sa blocheze sau gonească vulpea de acolo. Unele dintre cele mai importante caracteristici ale acestor Terrieri  sunt:  determinarea, temperamentul lor vioi şi activ – tot timpul dispuşi să facă efort, îndrăzneala şi curajul. De multe ori uită ca au talia pe care o au şi astfel pot intra in dispute cu câini mult mai mari decat ei, dispute din care nu au totdeauna de câştigat.

Rasa a fost omologată / recunoscuta relativ tarziu de catre FCI (Federaţia Chinologică Internaţională) şi anume în 22 ianuarie 1990  sub numele de Parson Jack Russell Terrier. La puţin timp, adică in 14 decembrie 2000 rasa a fost despărţită in doua ramuri care difera, în principal, doar ca ânălţime. O ramură se numeşte Parson Russel Terrier (cei mai înalţi) iar cealaltă ramură a luat numele de Jack Rusell Terrier (cei mai scunzi). Din cauza timpului mic scurs de la despărţirea în cele două ramuri se poate întampla sa mai apară în unele cuiburi exemplare ce nu se încadreaza în standardul taliei – căţei mai scunzi născuţi din parinţi înregistraţi ca Parson sau căţei mai înalţi din parinţi înregistraţi ca Jack Russell.

Clasificarea F.C.I. pentru Jack Russell Terrier: Grupa a 3-a: TERRIERI Secţiunea a 2-a: Terrieri de talie mică, cu probă de muncă   Standard FCI Nr. 345 / 09.08.2004 / F

Clasificare F.C.I.pentru Parson Russell Terrier: Grupa a III-a, secţiunea 1 – Terrieri de talie mare şi medie.Rasă cu probă de lucru obligatorie.. Standard FCI nr. 339/16.02.2011

La presiunea organismelor de protecţie a animalelor, în majoritatea ţărilor din Europa, a fost scoasă / interzisă proba de muncă sau lucru pentru cainii din aceasta rasă (se mai fac în Serbia unde chiar mai merg şi proprietari din România ca să-şi testeze câinii) aşa că, peste caţiva ani, vom avea doar “câini de canapea”  câini care işi vor pierde instinctele de vânători, instincte pentru care a fost dezvoltată rasa şi vor deveni un fel de bibelouri vii, buni doar pentru expoziţiile de frumuseţe.

Până atunci vă puteţi distra urmărind câţiva căţei din aceste rase în acţiune …  daca nu merge clipul aici puteţi căuta pe YouTube:  „Claudia Romard & Mr. Murphy” 

– sau o versiune autohtona de dresaj prezentata de www.SCOALADEDRESAJ.ro Demonstratie !!!