Cum a fost la #enjoyHD

Conacul Archia - bloggeriAm fost peste 20 de participanţi la acest evenimentul numit “#EnjoyHD – Expediţie foto în Instagram” aşa ca Vineri abia ne-am adunat iar programul a început mai spre seară. Pentru început am asistat la o mică demonstraţie de luptă medievală, am admirat costumele domniţelor ba chiar aproape toţi participanţii au probat diverse costume şi cred că cel mai fotografiat a fost Radu Badoiu în costum de călugăr franciscan dar şi blogariţelor le-a stat tare bine în costumele medievale.

Conacul Archia - Lupte cavalerestiDupă costumare şi după demonstraţiile de luptă a urmat prezentarea câtorva tipuri de arcuri din care unul făcut „după chipul şi asemănarea” unui arc dacic. A urmat apoi o sesiune de tragere la ţintă în care am încercat să ne acomodăm cu arcurile şi să ne demostrăm priceperea de arcaşi. Cred că cei mai câştigaţi au fost cei care au ratat ţinta cel puţin odată pentru că drept „pedeapsă” au primit câte un păhărel de tărie ardelenească … tărie căreia i-am mai încercat gustul şi în jurul focului de tabără care a urmat, dar asta după mini concursul de alergat în saci :).

Conacul Archia - arcasiSeara a continuat cu o cină şi cu o mică şedinţă tehnică pentru stabilirea detaliilor din programul zilei următoare aşa că Sâmbătă, după workshopul despre siguranţa rutieră, susţinut de către Răzvan Diaconu de la Michelin, ne-am urcat în maşini şi ne-am împrăştiat în toate direcţiile prin judeţul Hunedoara. Diversele destinaţii ale acestor excursii le puteţi vedea pe pagina evenimentului. Am ales să vizitez Sarmizegetusa Regia aşa că am mers împreună cu Radu Bădoiu,  Ina Popa, Bogdan Ciuclaru şi Dan Dragomir.

Radu Badoiu - calugarul franciscanDupă cină a avut loc un concurs cu fotografiile realizate şi postate pe Instagram (cu hashtag-urile #enjoyHD, #ConaculArchia sau # mobilitate). Mare maestru de ceremonie a fost Radu Bădoiu, care a analizat şi comentat, cu mult profesionalism şi umor, o selecţie din cele peste 300 de fotografii postate până la acea oră. După votarea câştigătorilor premiile au fost înmânate de gazda noastră de la Conacul Archia,  Horia Szabo.

Conacul ArchiaConacul Archia – pensiune de 5 margarete – este la o aruncătură de băţ de Deva şi este realizat printr-un proiect SAPARD în anul 2008. Toate camerele sînt confortabile, au toate dotările necesare, au fost decorate în stiluri diferite şi poartă nume sugestive: Copaci, Rădăcini, Maci, Vânătoare, Cuib de păsărele sau Frunze. Pe tot domeniul conacului internetul wireles funcţionează foarte bine atât în interior cât şi pe terase sau la piscina.

Horia SzaboO singura remarca critica am … mâncarea a fost bună dar nu m-a impresionat prea tare. Mă aşteptam şi la ceva mai deosebit, mai ardelenesc, mai unguresc … nici nu ştiu cum să spun exact. Nu pot să spun că n-am apreciat bucatele servite dar este loc şi de mai bine. În schimb, am apreciat foarte mult calitatea gemurilor din productia lor proprie. Felicitari familiei Szabo pentru ce au realizat acolo. (In imaginea din stanga este Horia Szabo, gazda noastra, cel care ne-a suportat timp de aproape trei zile.)

Duminică în ultima parte a evenimentului am făcut o vizită cu tot grupul la Castelului Corvineștilor din Hunedoara, pe care l-am regăsit cam tot cum a fost, adică lucrările de recondiţionare tot neterminate şi camerele la fel de goale dar in schimb pe o terasa am descoperit un minibazar tare kitschos.

A urmat o vizită la Mânăstirea Prislop urmată de un prânz întârziat pe care l-am servit la Pensiunea ecoturistică Iancu din Mălăieşti unde am savurat celebri virşli de Sălaşu. Poate nu ştiaţi dar virşli de Sălaşu sînt înregistraţi ca produs tradiţional şi se diferenţiază, de reţetele din alte zone, prin faptul că după preparare aceştia sînt copţi şi afumaţi iar după ce se usucă pot fi consumaţi cruzi sau fierţi. Din păcate în Săluşu de Sus mai sînt doar trei producători tradiţionali atestaţi.

In asteptarea cinei cu virsli

Despre vizita de la Sarmizegetusa, despre lecţia de istorie ţinută acolo de Vladimir Brilinsky precum şi despre worksopul susţinut de către Răzvan Diaconu de la Michelin voi scrie în zilele următoare pentru că sînt multe de spus şi aş lungi prea mult acest articol.

#EnjoyHD este un eveniment organizat de Eventur si Enjoy Diversity, in parteneriat cu Consiliul Judetean HunedoaraConacul ArchiaMichelin Romania si Autonom Rent-a-Car.

Latest Comments

 1. Javra 18 septembrie 2013
 2. Natural 18 septembrie 2013
 3. Lucian 18 septembrie 2013
 4. Antonela Munteanu 18 septembrie 2013
  • D-Petre 19 septembrie 2013
 5. Miere Sabadus 20 septembrie 2013
  • D-Petre 20 septembrie 2013
 6. ice4you 21 septembrie 2013
 7. Pingback: Mai promovăm turismul local ? 17 iulie 2014

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.