Arme cu aer comprimat – scheme de principiu 3

   Trecând de primul model constructiv aici   şi de al doi-lea aici   e timpul sa vorbim puţin, şi  de cel mai utilizat model de puşcă cu aer comprimat în competitiile de Field Target. Acest model constructiv este cel care foloseste rezervoare / butelii cu aer precomprimat, asa numitele arme PCP (precharged pneumatic)

Şi aici avem doua variante : prima variantă foloseşte butelii cu CO2 preîncarcate la o anumită presiune iar cea de-a doua variantă foloseşte un rezervor de o marime mai mare, care înaintea folosirii trebuie umplut la o presiune mare (aprox. 200 atm) Încarcarea rezervorului se poate face manual cu pompe speciale de mare presiune sau mai automatizat, cu un compresor care poate dezvolta presiuni mari. Mai există şi varianta intermediară de încarcare a rezervorului şi anume umplerea acestuia din tuburi / rezervoare mai mari de tipul celor folosite de scafandri.

Un mare avantaj al acestui tip de arme este lipsa reculului fapt foarte benefic pentru acurateţea tragerii. La aceste tipuri de arme nu există riscul dereglarii lunetei aşa că se pot folosi o mare diversitate de lunete nefiind limitaţi doar la cele foarte solid construite.

Neavând recul, armele fabricate pe acest principiu sânt cele mai folosite în conpetiţiile de FT (field target). La cele care folosesc butelii de CO2 puterea e oarecum limitată de felul în care se comportă acest gaz , care la frig nu reacţioneaza prea bine – adică nu prea mai dezvoltă forţa pe care o dezvoltă la 20 de grade celsius. Deoarece au dimensiuni mici, aceste butelii de CO2 se folosesc cu precădere la pistoale dar sânt şi unele modele de puşti care folosesc aceste mini butelii. Una din cele mai frumoase arme care utilizează astfel de butelii este o copie după celebra carabina Wincester model 1984, folosită de John Wayne în multe din westernurile filmate de el.

Winchester model 1984

sursa foto

Imaginea folosită, pentru exemplificarea schemelor de principiu ale armelor cu aer comprimat, în această serie de trei articole, este la mine în calculator de foarte mult timp şi este o scanare a unei imagini dintr-un articol publicat în varianta românească a defunctei reviste DWJ (Deutsches WaffenJournal).