PELLETE pentru AC

Sau câte ceva despre „muniţia” sau mai corect spus, proiectilele folosite in armele cu aer comprimat ( AC )

Conform Dex-ului, muniţie = o denumire generică dată cartușelor pentru armamentul de infanterie,  grenadelor de tot felul, proiectilelor de artilerie, bombelor de aviație etc.

 Un cartuş este format din tub, încărcătură explozivă (praf de puşcă) şi proiectil  aşa că, mi se pare cam impropriu să numim muniţie acele bucăţele de plumb care se folosesc pe post de proiectile în armele cu aer comprimat, pentru că, fără o armă adecvată, aceste proiectile nu pot produce nimic, niciun fel de rană … eventual pot produce saturnism – intoxicaţie cronică cu plumb. În celebra Lege 295-2004 modificată prin Legea 117/2011 muniţia este definită ca – ansamblu format din tub cartuş, încarcatura de azvârlire, capsa de aprindere şi, dup caz, proiectil. Remarca „si dupa caz, proiectil” se referă la faptul ca există şi cartuşe oarbe adică acele cartuşe fara proiectil care fac doar zgomot. In sfârsit o clarificare necesară adusa de legiuitor aşa că, de acum, sperăm ca nici cei puşi să aplice legea nu o să mai facă confuzii între proiectil /pellet şi muniţie.  

Termenul generic utilizat pentru „muniţia” folosit în armele cu aer comprimat  este pellet pentru alicele cu diferite forme şi BB pentru bilă. Cu toate că BB-ul a fost conceput pentru folosire în arme cu ţeava lisă (neghintuită) se poate folosi şi în arme cu ţevi ghintuite Chiar dacă BB-ul are o buna penetrare în ţinta sunt mediocre din punct de vedere al preciziei aşa că despre BB-uri nu voi scrie mai mult doar că pot fi fabricate din plumb, sau aliaje de zinc/plumb şi din oţel sau oţel acoperit cu cupru.

  Materialul din care sunt realizate pelletele este, în general, aliajul de Plumb-Zinc dar se fabrică şi din combinaţii de oţel cu camaşă de plastic sau teflon – cele din otel cu camaşă  pot fi interesante pentru vânătoare dar sânt neinteresante pentru Field Target. (În România vânătoarea cu arme cu aer comprimat este interzisă)

      Caracteristicile pe care trebuie să le urmărim la alegerea acestor pellete sânt :

– Calibrul  – Forma – Greutatea şi Aliajul .

Calibrul pelletului– se alege în funcţie de calibrul pentru care a fost fabricată ţeava armei: 4,5mm (0.177”),  5 mm (0.20”),  5.5 mm (0.22”)  şi  6.35 mm (0.25”) – acestea sânt calibrele uzuale la armele cu aer comprimat. Pentru Field Target ne interesează în mod special calibrul 4,5 mm; – 5 mm este un calibru mai rar, introdus relativ recent de firma Beeman şi poate fi considerat un bun compromis între calibrul 5.5mm si 4.5mm, un fel de calibru univesal dar nefiind prea multe firme producătoare, sânt puţine arme de acest calibru şi deci puţine pellete disponibile în magazinele de profil.

Voi continua cu descrierea formelor pelletelor  precum şi cu câte ceva despre avantajele şi dezavantajele fiecarei forme în acest articol.