Tipuri de pellete

Forma pelletelor – se referă mai mult la vârfului / capului  pelletului pentru că acesta influenţează aerodinamica, distanta si precizia. Fusta pelletelor are rol de a realiza etanşarea faţă de ţeavă pentru a nu se pierde nimic din presiunea necesară pentru împingerea pelletului cu viteza optimă.

– Pot fi pellete cu vârful plat pellet cu vârf drept aşa numitele Match (Match Wadcutter) precise pe distanţe scurte (pana în 20-25 m) dar uşoare şi foarte influenţate de vânt – din această cauză sânt  nerecomandate la distante mai mari. În ţintele de hârtie fac găuri perfect rotunde şi din acest motiv sânt preferate în concursuri de tir la 10m – sânt mai puţin folosite la Field Target.

– Alte pellete – Hollowpoint pellet cu concavitate frontala au o concavitate în partea frontală  datorită căreia la lovirea ţintei se expandează provocând răni  mari. Din cauza acestei forme nu sânt recomandate la distanţe peste 40m – au fost concepute pentru vânătoare (activitate interzisă în România cu arme le cu aer comprimat) aşa că şi acest tip iese din discuţia despre field target.

– . O altă formă sânt cele ascuţite Pointed pellet cu vârf ascuţit – dar şi acestea au fost concepute pentru performanţe optime în arme de puteri mici si medii, la vânătoare dar nu la distante mari -au o buna penetrare dar nu sânt prea precise la distanţe mari.

– Ultimele dar nu cele din urma sunt pelletele cu varf rotundDomed pellet cu vârf rotunjit – Aceste  pellete au greutaţi medii sau mari şi eficienţă maximă în arme de putere mare, oferind o precizie excelentă la distanţă mare. Datorită formei părţii frontale au o rezistenţă mică la înaintare crescând astfel energia cinetica transportată la ţinta dar nu prea sânt recomandate în armele de putere mică.

La aceste tipuri de pellete, sa le spunem de bază, pot exista şi alte mici variaţini ale formei vârfurilor.

Greutatea pelletelor trebuie aleasă astfel încât să aibe cel mai bun randament în arma pe care o deţinem – în funcţie de puterea respectivei arme.

Aliajul din care sânt fabricate pelletele poate influenţa greutatea  finală la aceeaşi formă a pelletului. Mai puţin zinc şi mai mult plumb = greutate mai mare.

O prezentare a multor tipuri de pellete cu dimensiuni, greutate si fotografii excelente puteti gasi pe acest forum   sau aici iar aici este un tabel în care este trecut şi coeficientul balistic al diferitelor tipuri de pellete.

Latest Comments

  1. Ionut S 20 noiembrie 2011
  2. Petre 21 noiembrie 2011
  3. L-gill 30 noiembrie 2011
  4. Pingback: PELLETE pentru AC | D - Petre 22 iulie 2012
  5. Pingback: Muncă sau talent ? | D - Petre 8 august 2012