Sisteme de ochire

Sisteme de ochire pentru arme cu aer comprimat

După ce am aflat cum funcţionează armele cu aer comprimat (123), după ce am aflat câte ceva despre proiectilele folosite în aceste arme, după ce am aflat câteva criterii de alegere a unei puşti cu aer comprimat, a venit timpul să vorbim un pic şi despre sisteme de ochire folosite la armele cu aer comprimat şi în special de sistemele optice de ochire folosite la competitiile de Field Target.

Din fabricaţie majoritatea puştilor cu aer comprimat sunt prevăzute cu sistem clasic de ochire format din înălţător şi cătare. În variantele moderne înalţătorul e dotat cu puncte luminoase iar cătarea cu o tija colorata, de fibra optică.    Pentru exemplificare puteţi vedea mai multe feluri de cătări şi înălţătoare, folosite pe diverse arme.

sistem de ochire tip "dioptru"

Dioptru - sistem de ochire pentru tir sportiv

Un alt dispozitiv  de ochire este dioptrul. Amanunte tehnice despre cum se foloseşte dioptrul puteţi găsi în aceasta postare de unde citez : „În afară de faptul că cercurile concentrice sânt mai usor şi mai exact de aliniat decât cătarea şi înălţătorul clasice faptul că nu exista deloc magnificaţie (marire) nu te face să vezi cum oscilează arma pe ţintă atât de pregnant cum se întamplă la  luneta cu magnificaţie mare.”  Fotografia cu dioptru şi cea cu dioptru montat pe puşcă sânt preluate de aici: 12 

Red dot-ul este un dispozitiv de ochire optic, foarte simplu , de fapt e tot un fel de dioptru, fără mărire optică, pentru a permite un câmp de observare cât mai mare .

În loc de scara gradată (ca la lunete) are marcat locul virtual de impact la ţintă cu un punct roşu, obţinut prin proiecţia unui LED roşu în interiorul dioptrului. Avantajul red dot-ului este luminozitatea şi câmpul mare de vedere.

Lunete

Şi acum după ce am trecut foarte pe scurt prin sistemele de ochire mai simple, a venit şi rândul lunetelor să fie prezentate.  Pentru că la tragerile de tip Field  Target sânt interzise dispozitivele de măsurare a distanţei până la ţintă, lunetele folosite sânt cele cu magnificaţie (factor de mărire) mare şi cu dimensiuni mari ale lentilelor, pentru a putea asigura o luminozitate foarte bună.

Reticulul lunetelor este de mai multe feluri, cu gradaţii de diverse tipuri pentru a ajuta la aproximarea distanţei până la ţintă. Despre tipurile de lunete, modele de monturi pentru fixarea acestora pe armă precum şi despre reglarea lunetelor şi corectarea erorii de paralaxă, într-un articol viitor.

modele de reticul      Luneta cu corectie de paralaxa

 

 

 

 

Latest Comments

 1. Gaz 21 martie 2012
  • D-Petre 21 martie 2012
   • Ionut 28 martie 2012
 2. Pingback: BunDeCitit.ro 21 martie 2012
 3. Alex 22 martie 2012
 4. Mioara 22 martie 2012
 5. popa ionela 22 martie 2012
 6. Laurentiu 23 martie 2012
  • D-Petre 23 martie 2012
 7. Razvi 1 aprilie 2012
  • D-Petre 1 aprilie 2012
 8. VTEB 19 ianuarie 2013