Platforma Llano

Platforma LlanoMare noroc pe capul meu cu concursul SuperBlog 2011 pentru că, uite aşa, obligat, forţat de împrejurări, sânt nevoit să mă mai documentez şi zău că nu-mi strică deloc. Am început să mă uit cam strâmb la notebook-ul din faţa mea – îl tot văd de vreo 7-8 ani – şi pe care e lipit un mic autocolant cu AMD Sempron, pentru că nu prea mai face faţă atunci când lucrez cu programe de prelucrare a imaginii si mai deschid trei patru ferestre în browser în timp ce pe fundal rulează un player de muzică – pentru că nu pot lucra fără fond sonor – şi am ajuns la concluzia că a venit vremea sa-l schimb cu ceva mai actual şi mai capabil să facă faţă noilor provocări. Şi cu ce să-l schimb dacă nu tot cu un  AMD . De ce tot cu un AMD ? pentru că la preţuri similare cu ale concurenţei are performanţe net superioare. Şi tot încercând să mă documentez pentru concurs a început să-mi facă cu ochiul Platforma Llano.

Într-o comparaţie cu Sandy Bridge , Llano a ieşit mult mai bine în teste cu aplicaţii 3D şi office, rulate simultan dar a câştigat şi la consum dovedind performanţe mai mari la un consum mai redus de energie şi o viaţă mai lungă a bateriei la dispozitivele portabile iar toate acestea au fost obţinute la un preţ mai mic decât al concurenţei. Pe o astfel de platformă pot folosi liniştit Vegas Movie Studio HD Platinum 11 sau Photoshop Elements 9 fără să-mi fac probleme că se vor bloca sau pot să mă relaxez jucand Shogun 2 sau DiRT 3 şi preferatul meu – NFS World sau pot viziona filme în HighDefinition fără probleme.

Alegerea mea se îndreaptă spre  un notebook  HP Pavilion dv7 : – cu ecran de 17,3 şi o rezoluţie de  1600×900 , –  6GB DDR3 RAM,  – HD de 640GB / 5400 RPM SATA ,  – VISION A8 technology  AMD with 2.4GHz,  AMD quad-core A8-3500M şi cu o baterie lithium-ion cu 9 celule.  Am ajuns la concluzia că alegând această variantă de implementare a platformei Llano o să am doar avantaje: un consum redus, temperaturi de funcţionare mai mici, o durată de viaţă a bateriei îmbunătăţită, performanţe video superioare, fără laguri sau poticneli în jocurile moderne care cer putere mare de procesare grafică, un ecran suficient de mare pentru a putea vedea cu placere filme sau videoclipurile preferate în HighDefinition iar dacă nu mi se pare suficientă puterea în configuraţie standard mă mai pot juca puţin cu ridicarea frecvenţei (overclocking) şi nu în ultimul rând, o să am, din nou, un mic autocolant cu AMD pe care o să-l văd, cu placere,  zi de zi în următorii ani. Articol pentru etapa nr.18 a concursului SuperBlog 2011