Un trabuc din când în când – Arta trabucului

Trabuc CohibaUn trabuc din când în când nu prea înseamnă fumat, dar acel „din când în când” trebuie să însemne „din când în când” şi nu zilnic. După cum am scris într-un articol mai vechi, m-am lăsat de fumat de prin  2011 dar asta nu înseamnă că „n-am mai pus gura” pe tutun. Câteodată mi-am permis să mă răsfăţ cu un trabuc sau cu o narghilea … dar asta maximum de trei, patru ori pe an.

Despre trabucuri se poate scrie mult pentru că şi la acestea, ca şi la vinurile de calitate este nevoie de un gust format şi de diverse cunoştinţe despre ce înseamnă un trabuc de calitate, cum se păstrează, cum se taie sau cum se fumează pentru că printre împătimiţi există un întreg ritual al trabucului … chiar dacă nu este chiar aşa sofisticat cum este ritualul ceaiului la japonezi 🙂 .

Cum alegem trabucul

Pentru a fuma trabuc în primul rând trebuie să-l avem 🙂 , să-l cumpărăm de undeva şi atunci când îl cumpărăm trebuie să avem grijă la câteva aspecte. Trebuie avut grijă ca trabucurile să fie cumpărate din magazine specializate pentru a avea măcar această garanţie a calităţii produsului achiziţionat.Trabucul trebuie să fie ferm şi elastic la pipăire, să nu prezinte zone cu densitate diferită, trebuie să aibă aspect şi culoare uniforme şi să fie păstrat în condiţii optime de umiditate.

Umiditatea optimă se obţine cu aparate speciale numite humidoare (cu care ar fi bine să ne dotăm dacă vrem să ne bucuram de toată savoarea unui trabuc). Un humidor este o cutie din lemn masiv de cedru spaniol pe spatele căreia se găseşte un aparat special care controlează gradul de umiditate. Nivelul optim de umiditate la care se păstrează trabucurile în humidor este de 68-72%. Şi dacă tot vrem „să păcătuim” ar fi bine să alegem mărci cunoscute pentru calitatea lor (spre exemplu trabucuri Cohiba) şi asta chiar dacă preţul e mai mare.

Cum se taie trabucul

Un trabuc de calitate are unul sau amândouă capetele închise. Aceste capete se taie cu o ghilotină specială care trebuie să fie foarte bine ascuţită pentru a nu deteriora trabucul. Dacă nu dispunem de un instrument specializat (ghilotină sau foarfeca) putem apela la un cuţit subţire şi foarte bine ascuţit iar mişcarea de tăiere trebuie să fie fermă dar nu brutală pentru a nu deteriora trabucul.

Pentru aprins trabucul putem folosi chibrite lungi sau brichete speciale cu gaz, dar în niciun caz brichete cu benzina sau lumânări pentru că acestea pot altera aroma unui trabuc de calitate.

Cum se fumează un trabuc – Ritualul trabucului

Un trabuc se fumează cu plăcere, cu timp şi trebuie să reprezinte o relaxare nu un viciu. Fumul de trabuc nu se trage în piept. Nu fumaţi trabucuri în grabă ci alocaţi timpul necesar savurării acestuia. Înainte de a fuma trabucul bucuraţi-vă de aspectul şi de aroma lui, de toate momentele de pregătire în vederea tăierii … şi nu uitaţi că fumatul unui trabuc de calitate înseamnă plăcere şi relaxare aşa că putem însoţi momentul savurării trabucului cu un pahar de rom, coniac sau scoth de calitate.

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.