Vreau caine

Rocco, un Jack Russell TerrierSă vedem cam ce avem de analizat înainte de a lua decizia cumpărării unui câine. Poate cu un astfel de articol ar fi trebuit să încep postările la categoria Câini dar nu mi-am propus să scriu o carte sau un manual despre câini aşa că voi scrie atunci când am inspiraţie şi chiar dacă informaţiile  vor fi nestructurate, cine vrea sa se documenteze despre câini, despre creşterea şi îngrijirea câinilor sau despre educare, dresaj şi socializarea lor, are acum încă o posibilitate să o facă.

Un câine e o fiinţă vie, nu e o jucărie sau un obiect pe care poţi să-l arunci atunci când te plictiseşti de el,  nu mai e la modă sau nu mai ai timp de el, aşa că nu cumpăraţi câini datorită unor impulsuri de moment. „Vreau caine  ACUM!” nu e cea mai bună abordare pentru că relaţia cu un  câine cumpărat dintr-un impuls de moment poate deveni tensionată.

Analizaţi foarte bine, înainte de al cumpăra, dacă aveţi timpul şi dăruirea necesară pentru a putea avea grijă în următorii 10-15 ani de un câine şi asta zi de zi, indiferent dacă plouă, ninge sau sânt 40 de grade afară. Un câine adult are nevoie de cel puţin două ieşiri/zi pentru necesităţi fiziologice şi tot de două plimbări de cel putin 30 min. iar un pui în primele 6 luni de viaţă  iţi ocupă şi mai mult timp.

Gândiţivă la spaţiul necesar – funcţie şi de talia câinelui – pentru că nu e tot una să locuieşti la casă unde cainele poate sta în curte sau într-un apartament de bloc de 2 sau 3 camere pe la etajul 7-8 şi cu 3-4-5 persoane + un Ciobănesc Caucazian, Dog German sau Saint Bernard, câini care la doua luni arată ca niste jucării de pluş dar care la maturitate au o talie impresionantă. 

Analizaţi cu responsabilitate şi resursele financiare, nu doar cele de achiziţie ci mai ales costurile pe care le presupune întreţinerea câinelui în tot timpul vieţii lui – hrană, vaccinuri, vizite la medicul veterinar, accesorii, luaţi în calcul şi costul cursurilor de dresaj chiar dacă nu intenţionaţi să participaţi la competiţii. Un curs de predresaj sau dresaj de bază vă este util şi dvs. şi câinelui pentru ca e de dorit să aveţi un câine educat cu care să vă facă placere să convieţuiţi.

Cautaţi informaţii despre prevederile legale privind deţinerea unui câine (pentru anumite rase există prevederi speciale), precum şi reglementări ale consiliilor locale din localitatea de domiciliu.

Vorbiţi cu prieteni, rude sau alţi posesori de câini despre ce înseamnă viaţa alături de un prieten patruped şi insistaţi să obtineţi informaţii despre părţile mai puţin plăcute, despre problemele pe care le-au întampinat şi despre cum şi dacă au fost rezolvate acele probleme. 

Dacă după o astfel de analiză sunteţi decis să aveţi alături un prieten patruped, urmează alegerea rasei, dacă vă doriţi un câine de rasă, obţinerea informaţiilor despre rasa aleasă, alegerea canisei sau vizitarea unor adăposturi dacă vreţi să adoptaţi un câine … dar despre toate acestea voi scrie într-un articol viitor.