Echipamentul Foto

Aparat foto Practika MTL 50 pe film

De când cu blogul am făcut mult mai multe fotografii ca de obicei şi acum simt nevoia să-mi schimb echipamentul foto, adică vreau să mă dotez cu un aparat mult mai performant decât „săpuniera” pe care o folosesc acum. Nu, nu e vorba despre superbul aparat din fotografia exemplificativă a acestui articol … un astfel de aparat pe film, Practika MTL 50, (pe care am reuşit să-l dotez cu trei obiective),  am avut în vremea în care în România 75% din fotografii se făceau cu Smena  8 sau 6.

Pentru că nu mi-am stabilit suficient de clar cerinţele, dorinţele, priorităţile şi posibilităţile :), încă oscilez între un aparat mirrorless sau un DSLR – dar nu chiar din cele profesionale, full frame – aşa că aştept sfaturi de la cei care aveţi sau aţi avut  astfel de aparate de fotografiat, adică mirrorless sau DSRL-uri pentru amatori un pic mai pretenţioşi.

Pentru că îmi plac drumeţiile, ieşirile în natură, mă cam îndeamnă păcatul spre un mirrorless – cu toate limitările pe care le au faţă de un DSRL – Mă tentează acest tip de aparate de fotografiat pentru că sînt mai mici şi mult mai uşoare faţă de un DSLR dar preţul la care pot ajunge mi se pare puuuţintel cam mare pentru ce pot face. Chiar dacă acest tip de aparate se poate dota cu diverse obiective, le lipsesc multe alte setări manuale, pe care un DSLR le are, iar achiziţionarea unui al doi-lea obiectiv presupune încă un efort financiar destul de mare.

Nu vreau un DSRL prea sofisticat pentru că nu am de gând să-l folosesc pentru a obţine venituri de pe urma lui aşa că din punct de vedere finaciar nu se prea justifică investiţia într-un aparat super perfomant, de ultimă generaţie. Oricum, noţiunea de ieftin sau scump ţine de buzunarul fiecaruia 🙂 şi ce scump pentru mine poate părea ieftin pentru altcineva … sau invers.

După lungi şi indelungi peregrinari pe site-urile magazinelor de profil parcă mă tentează ceva de la Nikon … atât în varianta mirrorless cât şi în varianta DSRL. Pentru varianta mirrorless, un Nikon 1 J1, 1 J2 sau Nikon 1 V1, eventul cu încă un teleobiectiv cred că se cam apropie de ceea ce aş vrea … dar parca pretul unui aparat mirrorless cu doua obiective cam depaseste bugetul pe care sunt dispus sa-l aloc acum, pentru a cumpara echipament foto.

Dacă ar fi să optez pentru un DSLR cred că varianta Nikon D5100 ar fi una din alegeri dar sînt deschis la propuneri … pentru că îmi fac cu ochiul şi alte modele, ca de exemplu un  Canon EOS550D sau un Canon EOS 1100D sau Pentax DSLR K-r sau Sony A37. Acestea ar fi modelele la care m-am oprit … sunt constient ca nu sunt cele mai performante aparate fotografice dar si pretul este un factor important, chiar daca uneori nu ne prea place sa recunoastem acest aspect.

Cu cât caut mai mult, cu cât citesc mai multe specificaţii, review-uri şi preţuri – promoţii – oferte, cu atât parcă sînt tot mai în ceaţă aşa că aş aprecia orice sfat pertinent, venit din partea celor care au trecut prin experienţe de căutare similare. Ştiu foarte bine că nu se termină „campania de achiziţii” odată cu cumpărarea aparatului foto, că mai urmează mici accesorii – un rucsac, un trepied, un filtru sau două, încă un acumulator… etc. aşa că pentru echipamentul foto principal nu aş vrea să depaşesc suma de 2500 de lei.

Acum nu mult timp scriam într-un articol că încă nu se justifică investiţia într-un DSLR dar cred ca a venit vremea să-mi fac cadou de Craciun o „jucărie” nouă, chiar dacă nu va fi cel mai nou si mai performant model. Astept cu interes opiniile si sfaturile voastre pentru a-mi putea definitiva lista cu echipamentul foto pe care sper sa-l pot cumpara pana la sfarsitul anului.

Latest Comments

 1. Mihai Baboi 19 octombrie 2012
  • D-Petre 19 octombrie 2012
 2. Iulia Kelt 19 octombrie 2012
  • D-Petre 19 octombrie 2012
 3. Ana- 19 octombrie 2012
 4. ice4you 10 noiembrie 2012
  • D-Petre 10 noiembrie 2012
 5. Pingback: Fotogenica 2013 - D - Petre 15 mai 2013
 6. Pingback: Fotogenica 2013 la final - D - Petre 12 iunie 2013