Plimbarea câinelui

Putem vedea/auzi peste tot în media, celebrul anunţ ”Pentru o viaţă sănătoasă, faceţi mişcare cel puţin 30 de minute în fiecare zi.”  şi uite că împreună cu câinele nostru putem să urmăm acest sfat bun. Ne face bine şi nouă mişcarea şi îi face bine şi câinelui. În funcţie de talia câinelui şi de temperament plimbarea va fi mai lungă sau mai scurtă dar e de preferat să fie de 30 – 60 min. (vorbim de câini adulţi sau cel puţin câine de minim 6-8 luni) Ca plimbarea câinelui să nu fie un chin trebuie să vedem cum trebuie să se desfăşoare şi ce reguli trebuie respectate.

După cum aţi putut citi aici , câinele este un animal de haită iar în cazul plimbării trebuie să ţinem cont de acest fapt şi să aplicăm, cu consecvenţă,  un set de reguli, începând cu pregătirea plimbării, în timpul  plimbării şi până la întoarcerea acasă.

Înainte de a ieşi din casă câinele trebuie să fie calm – dacă plecăm cu el agitat va fi foarte greu să-l controlăm la plimbare şi tot agitat va rămâne. Nu ieşim pe uşă până când câinele nu este calm chiar dacă poate dura ceva timp până se calmează şi să nu uităm că şi noi trebuie sa fim calmi şi să nu agităm câinele cu replici de genul „ cuţulică hai să mergem la plimbare” spuse cu o voce vesela / excitată. Înainte de plimbare e bine să nu-l băgăm în seamă, să ne vedem liniştiţi de pregătiri şi să-l corectăm dacă se agită. Când am terminat pregătirile îi punem lesa – doar dacă este calm – pentru că de multe ori vederea lesei (care înseamnă pentru câine ieşitul la plimbare = distracţie) poate să-l agite. Dacă nu e calm e de preferat să asteptăm până se calmează şi să reluăm procedura.

La ieşirea pe uşă trebuie să aşteptăm în faţa uşii închise şi să verificam dacă e calm, apoi deschidem uşa dar nu-i dăm voie să se repeadă el primul – trebuie să-l învăţăm că o uşă deschisă în faţa lui nu înseamnă automat că poate face ce vrea el – dacă se repede îl oprim, eventual îl putem corecta uşor din lesă şi îi dăm comanda „şezi” şi „aşteaptă” – abia dupa ce se calmează trecem de uşă. ÎNTOTDEAUNA stăpânul trece primul pe uşă iar în caz că se pleacă împreună cu alţi membri ai familiei, penultimul ţine lesa câinelui şi câinele iese ultimul pe uşă. Regula intratului şi ieşitului pe uşă se aplică şi în interiorul locuinţei.

Am ajuns afară şi aici trebuie în primul rând să-i dăm timp să-şi facă nevoile. Dacă împarţim o oră de plimbare în segmente, ar trebui ca 40-45 de minute să ne concentrăm asupra plimbării efectuate într-un ritm mai alert iar celelalte 10-15 minute să-i acordăm şi câinelui timp pentru nevoile fiziologice (acest timp poate fi fracţionat în două părţi – la începutul şi la sfârşitul plimbării). După ce şi-a terminat treburile pornim plimbarea. Poziţia câinelui în timpul plimbării trebuie să fie în lateral sau puţin în spatele stăpânului. Când e în lateral, omoplatul câinelui nu trebuie să depaşescă piciorul stăpânului. În timpul acestei plimbari câinele nu mai are voie să meargă cu nasul în pământ, mirosind peste tot şi nici nu trebuie lasat să marcheze toate tufele, sau copacii întâlniţi. El trebuie să se concentreze la munca pe care o execută, adică pe plimbarea alături de stăpân.  Lesa NU trebuie să fie întinsă / tensionată pentru că dacă o simte întinsă va avea tendinţa de a trage . La plimbare câinele trebuie să urmeze stăpânul ca şi cum ar merge împreună cu conducătorul haitei  la vânătoare, în căutarea hranei.

 A plimba astfel un câine nu înseamna că-i refuzăm „dreptul” la joaca sau la alergat liber. Putem să-l lăsăm liber dar într-un spaţiu amenajat sau pe terenuri virane, pe dealuri, în drumeţii şi departe de şosele unde pot avea loc accidente.

Şi să nu uităm – indiferent cât e curtea / grădina de mare (dacă locuim la casă)  pentru câine nu reprezintă altceva decât o „închisoare” mai mare aşa că, plimbarea alături de stăpân nu poate fi înlocuită de alergatul prin curte.

Un câine corect şi constant plimbat e un câine fericit şi liniştit, e un câine care nu-ţi dărâmă toată locuinţa  (nu o face ca să se razbune pe noi, o face pentru că nu-i sânt îndeplinite cerinţele de mişcare şi pentru că nu respectă ierarhia şi consideră că totul i se cuvine şi totul îi aparţine).

Dacă vă interesează modalităţile de control a hranei câinelui precum şi alte aspecte din viaţa alături de cel mai bun prieten al omului vă puteţi abona prin RSS pentru că vor mai urma multe alte articole.

În filmuleţul de la final puteţi vedea cateva secunde din timpul unei plimbări reuşite şi corecte.

 [youtube]op4Ysc4dkFg[/youtube]

Latest Comments

  1. 'mnealui 25 septembrie 2011
  2. Petre 26 septembrie 2011