Proteste sindicale

pichetare prefectura noiembrie 2012

Confederaţia Europeană a Sindicatelor a declarat ziua de 14 Noiembrie ca „Zi de acţiune şi solidaritate europeană”, zi în care mişcarea sindicală din ţările Europei organizează proteste sindicale împotriva austerităţii, în favoarea unei politici active de ocupare, pentru dialog social şi negociere colectiva etc. 🙂 … aşa că hai să vedem cum au decurs la Reşiţa, aceste proteste sindicale, care se doreau parte a manifestărilor la nivel naţional şi european.

Cu două zile înaintea datei de 14, în presa locală, au apărut informări despre o acţiune de pichetare a prefecturii, acţiune organizată de Filiala Caraş-Severin a „Cartel ALFA” aşa că astăzi la ora 13:00 am fost prezent în centrul oraşului ca să văd cum va decurge pichetarea.  Din cei 50-60 de participanţi pe care miza organizatorul acţiunii, au fost prezenţi aproximativ 25 de persoane, care au afişat un banner al sindicatului „Vatra”.

Preşedintele Filialei Caraş-Severin „Cartel ALFA”, Marian Apostol, a declarat: „E un lucru cunoscut că politicile financiare ale băncilor şi instituţiilor europene au accentuat sărăcia, nesiguranţa, şomajul, iar nemulţumirile celor care îşi vând forţa de muncă şi inteligenţa sunt extreme. Cu atât mai mult, noi, cei din România, care cunoaştem pe pielea noastră efectele austerităţii, trebuie să luăm atitudine pentru a provoca o schimbare în bine. Toţi cei care sunt afectaţi şi se simt ameninţaţi de „noua politică” internaţională de austeritate se pot alătura protestului nostru paşnic, miercuri, de la ora 13”

Deşi acţiunea de pichetare era anuţată cu o durată de două ore, adică între 13:00 si 15:00, după aproximativ o oră acţiunea a luat sfârşit.  Cam aşa s-a desfăşurat actiuniunea organizată la Reşiţa.  Pentru Spania, Portugalia, Grecia şi Italia,  Confederaţia Europeană a Sindicatelor a anunţat organizarea de greve generale simultane dar în România au fost anunţate doar acţiuni de pichetare a unor sedii de instituţii locale sau guvernamentale.

Din ce am apucat să văd pâna la această ora – 16:00 – nici în alte oraşe nu au fost acţiuni de prea mare amploare … şi totuşi lumea se plânge de austeritate, de greutăţi de tot felul dar când se pune problema să-şi sacrifice câteva ore din timpul lor pentru a manifesta împotriva măsurilor de austeritate impuse de Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană sau Comisia Europeană şi de a transmite astfel un mesaj guvernanţilor, se pare că e mai comod să protestăm la gura sobei, în „poiana lui Iocan” sau din spatele tastaturii.

Cum au decurs, în această zi,  protestele sindicale pe la voi ?

Latest Comments

  1. Liviu R. 14 noiembrie 2012
  2. Bucur 14 noiembrie 2012
  3. Yamasha 14 noiembrie 2012
  4. Dana 15 noiembrie 2012
    • D-Petre 15 noiembrie 2012
  5. Ana- 15 noiembrie 2012
  6. cronicas 15 noiembrie 2012
  7. Pingback: Recomandari duminicale « 'Nea Blogu' 18 noiembrie 2012
  8. vienela 19 noiembrie 2012