Recensământ 2011 la final

După cum spune francezul ” C’est fini la comédie” , una din cele mai scumpe „comedii” puse în scenă de guvernanţii României, bineînţeles pe banii noştrii. Au fost multe postări pe bloguri, multe ştiri pe radiouri sau televiziuni care au ilustrat bâlbâielile acestui recensământ dar încerc să bombănesc şi eu un pic despre acest subiect.

În preziua începerii recensământului au eliminat din rândurile recenzorilor persoanele care beneficiau de somaj iar acest fapt a dus la poticneli înca de la inceput pentru că au fost cooptate rezervele şi au fost destule locuri prin ţară unde nu exista numărul programat de recenzori. Oare au eliminat şomerii de frica îmbogăţirii acestora ? Până în acel moment nu au ştiut că aceştia vor realiza venituri şi astfel trebuie să le taie indemnizaţia de şomaj ?

Despre pregătirea populaţiei în vederea recensământului nu prea are rost să mai zic nimic pentru că nu a existat. N-au fost explicate întrebările din chestionare, n-au explicat relevanţa lor ca să ştie tot românul de ce trebuie să răspundă la anumite întrebări care au produs confuzie şi au îngreunat munca recenzorilor. Nu a explicat nimeni de ce e necesar CNP-ul în formularele de recensământ, nu au explicat că de fapt scriem CNP-ul de ani de zile pe tot felul de formulare, inclusiv pe bonurile de masă şi că acesta nu reprezintă vreun mare fâs, ba mai mult nici măcar nu au intervenit după ce prin media au apărut tot felul de zvonuri despre cum vor fi fraudate alegerile viitoare cu ajutorul CNP-ului. Şi cireaşa de pe tort a reprezentat-o purtătorul de cuvânt al institutului de statistică care a afirmat că nu vor fi amendaţi cei care refuza să spună CNP-ul. Oare acest om a emis pareri personale sau a anunţat o poziţie oficială ? După patru zile a apărut şi seful acestuia anunţând demiterea purtătorului de cuvânt … adica au confirmat, încă odată, că nu ştie stânga ce face dreapta.

Apoi, spre finalul perioadei de recenzare au anunţat că poţi completa online formularele respective. Păi nu se putea anunţa acest lucru de la început ? Cu banii cheltuiţi pentru acestă „comedie” mai bine se implementa un sistem electronic integrat, care să fie capabil să culeagă diferite date de la finanţele locale, evidenţa populaţiei, registrul comerţului etc. 

Acum după încheierea perioadei de recenzare a populaţiei aflăm ca au fost blocuri sau chiar străzi întregi unde recenzori nu au ajuns dar au început să lase anunţuri ca acei cetăţeni să se prezinte la primăriile de care aparţin. Cât de corecte vor fi fost datele culese de recenzori pe teren dacă la întrebări, să le zic importante, puteai să declari „ce vrea muşchiul tau”, adica puteai să te declari ţigan rrom deşi tu erai de etnie german.

Aştept cu nerăbdare comunicatele oficiale ale statisticienilor că poate aşa mă lămuresc şi eu ce relevanţă avea întrebarea despre capul familiei.  Voi cum aţi perceput acest recensământ ?